Articol publicat in: Cultura


De luminatie, mortii se plimba printre cei vii

http://ziduldacic.3x.ro/pagini/ziare/luminatie.htm

Ziua Mortilor, intre traditie si modernism

Ziua Mortilor, Luminatia sau Lumninatia, cum se spune in Maramures , are o insemnatate aparte in ceea ce priveste comemorarea celor trecuti in nefiinta. Din cele mai vechi timpuri, maramuresenii obisnuiesc sa dea pomana, de ziua mortilor tuturor celor aflati in tintirim sau tintirim (cimitir).
In localitatea Salistea de Sus, de pe Valea Izei, oamenii fac placinta cu brinza iute, pe vatra, pe care o ofera apoi ca pomana. Profesoara Anuta Mociran isi aminteste cum, in copilarie, pregatirile pentru Luminatie erau bucuria celor mici: “Luam placinta direct de pe plita. Suflam cenusa sa o scoatem curata si mincam cu mare pofta, alaturi de cei care se aflau linga mormint. Ramineam in cimitir pina noaptea tirziu si culegeam mucurile de la luminari, cu care ne jucam”. Jocul cu luminarile de pe mormint apare nu doar in Maramuresul istoric. In zona localitatilor dinspre judetul Satu Mare, copiii isi faceau din tulpina de floarea soarelui si luminari adevarate torte cu care alergau printre morminte.
Si in Tara Lapusului mincarea care se da pomana are o mare importanta. Sarmalele din varza acra cu sunca si slanina, mici si ascutite, “de o muscatura”, sint la loc de cinste. Cei care mai pastreaza traditia le fac obligatoriu in vase de lut. Ele se servesc cu mina, dupa care se bea in amintirea mortilor un pahar de palinca de prune. In restul Maramuresului, s-a intrat de multa vreme intr-o sarbatoare a mortilor mai moderna. De obicei, la cimitir se duc fancuri (gogosi), prajituri si cozonaci. Clasicele luminari au fost inlocuite cu candele si cu instalatii de iluminat montate pe coronite. In fiecare cimitir se trag clopotele si se fac slujbe.

Mortii merg pe mijlocul drumului, iar cei vii pe margini

Ioan Bogdan, referent la Centrul Creatiei Populare Baia Mare, ne-a declarat ca exista mai multe mituri legate de Ziua Mortilor. Unul dintre ele ar fi acela potrivit caruia oamenii de la tara se intorc acasa de la cimitir pe marginile drumului deoarece mortii merg pe mijloc. De altfel, este singura zi din an cind mortii ies din mormint si umbla printre cei vii, fara sa fie vazuti. Luminarile au o semnificatie aparte. Credinte din popor spun ca mortii vad prin intermediul acestora. Asa se explica si faptul ca oamenii vorbesc mortul numai de bine si unde vad un cimitir pustiu aprind cel putin o luminare. Din cele mai vechi timpuri, batrinii au transmis si credinta ca de Ziua Mortilor se poate vorbi cu cei dragi trecuti in nefiinta. Membrii familiei celui decedat povestesc adesea cu mortul, pentru a-i spune ce se mai intimpla acasa sau cu prietenii.
(Adrian Rusu)

Lumina luminarilor calauzeste calea sufletelor

Ziua Mortilor, sau asa cum este cunoscuta in anumite parti ale Transilvaniei, ” iluminatia”, este o sarbatoare traditionala catolica, imprumutata de toti ardelenii, indiferent de apartenenta religioasa. Lumina luminarilor aprinse la mormintele celor dragi este menita sa calauzeasca sufletul in drumul spre vesnicie, lumina dumnezeiasca se revarsa prin flacara luminarii. Pater Apolinar, calugar franciscan, explica semnificatia “iluminatiei” pentru Biserica Catolica si crestini, in general, ca fiind “o zi a aducerii aminte, a reculegerii si rugaciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sint printre noi. Luminarile aprinse in aceasta zi pe morminte vor lumina tot anul calea sufletelor, lumina dumnezeiasca se va pogori asupra sufletelor mortilor, aducindu-le pacea si odihna vesnica”. Intreaga comunitate se pune in miscare in aceasta zi. Spre seara, strazile se umplu de oameni, imbracati frumos, cu flori si luminari in mina, mergind spre cimitire. Mormintele, aranjate cu o zi inainte, sint umplute de luminari aprinse. In fata cimitirelor, zeci de masini cu numere din alte judete stau marturie exodului care se produce in aceasta zi. Oameni din toate partile Ardealului se intorc in aceasta zi spre locurile unde se afla mormintele parintilor, bunicilor sau ale altor fiinte dragi. Obiceiul a fost preluat si de crestinii ortodocsi, “ca fiind o sarbatoare de suflet, un moment in care fiecare om, indiferent de credinta, se gindeste o clipa la mortii sai si prin ei la sine ca la un suflet aflat temporar in lumea reala”, dupa cum spune calugarul ortodox Teofil. Dupa lasarea intunericului, cimitirele aflate pe dealuri arata ca niste imense ruguri, aprinse spre linistea si odihna vesnica a celor dusi dintre noi.(Stefan Ciocan)

Halloween la Clubul Presei

Ziua mortilor este sarbatorita in judetul Mures la fel ca si in alti ani. Familiile celor morti merg cu o zi inainte la cimitir si fac curat, iar in ziua cu pricina se intilnesc cu totii in jurul mormintului si deapana amintiri. Mult mai spectaculoasa va fi insa in acest an celebrarea Halloween-ului. In Sighisoara, hotelul cu acelasi nume din cetatea medievala a fost inchiriat de un grup de americani, printre care si delegatia USAID in Romania. Acestia vor celebra Halloween-ul in crama hotelului, in dulcele stil americanesc, din crama fiind nelipsite decorurile clasice. De asemenea, Irish Pub-ul care gazduieste Clubul Presei din Tirgu Mures este transformat in aceste zile intr-un adevarat teatru Halloween. Iubitorii de bere si de muzica irlandeza sint invitati, trei seri la rind, la Hallo Guinness, simbata seara fiind programat un concert cu Black Beer, o trupa irlandeza venita din tara care a “inventat” Halloween-ul. La Reghin, profesorii de engleza s-au pus de acord sa ii invete pe micutii invatacei sa sperie fantomele. Cum insa in comert nu se gasesc masti
si “echipamente” pentru aceasta ocazie, elevii sint nevoiti sa si le confectioneze acasa.(Dragos Bardosi )

De Luminatie, nu mai conteaza procentele

Cel mai fastuos spectacol de Ziua luminatiei se desfasoara la Cluj. Aceasta si datorita Cimitirului Central de pe colinele Hajongardului, un adevarat panteon transilvan, in care si-au gasit loc de odihna sute de somitati ale vietii culturale, stiintifice, confesionale sau politice din Transilvania.
In acest cimitir cuvintele sacre ale ceremoniilor de inmormintare se rostesc in mai multe limbi, imbinindu-se melodios Te Deum, cu Doamne miluieste, Te benned biztunk eleitol fogve si Ein festes Burg ist unser Gott. Aici, procentul pe etnii nu mai conteaza. Locuitorii Clujului, cel putin odata pe an, de Ziua mortii, cum mai este cunoscuta Ziua luminatiei, viziteaza cu miile Cimitirul Central, urcind dealul pe care este amplasat si aprinzind luminari in amintirea celor disparuti . Cu ani in urma, strada Avram Iancu, cea din care se face intrarea in Cimitirul Central, se transforma, cu aceasta ocazie, intr-un adevarat tirg unde se vindeau dulciuri, mici, cirnati la gratar si mult must. In cimitir, mai ales rromii fac adevarate ospete pe morminte, nelipsind din peisaj nici lautarii care cinta melodiile preferate din timpul vietii celui defunct. Altii se multumesc sa ciocneasca doar un paharel in amintirea mortilor si sa manince o bucata de cozonac.(Denes Gyula)

Haloween sarbatorit de americani si japonezi la Castelul Dracula

De 1 noiembrie , cimitirele din Bistrita-Nasaud sint umplute de lumina
Castelul faimosului Conte Dracula , situat in Pasul Tihuta, judetul Bistrita-Nasaud, gazduieste in aceste zile un grup de 45 de americani si aproximativ 20 de japonezi. Ei si-au facut rezervari pentru noaptea de 31 octombrie inca din vara acestui an, pentru a fi siguri ca nu rateaza pentru nimic in lume o petrecere horror in castelul care pastreaza si astazi spiritul celebrului vampir inventat de Bram Stocker. Pregatirile pentru noaptea de Halloween au fost demarate inca de la inceputul acestei saptamini, cind mare parte dintre oaspeti s-au cazat in camerele lui Dracula. Asa cum s-a intimplat si in anii trecuti, strainii au adus cu ei costume infricosatoare, confectionate de mina lor, masti, dovleci si focuri de artificii. Potrivit traditiei, ei danseaza in jurul focului, imbracati in costume de vrajitoare sau vrajitori, invoca spiritele si incearca sa aduca magia cit mai aproape de sufletele lor. Toate acestea asigura o petrecere pe cinste pina in zorii zilei, cind vraja se rupe si totul revine la normal. Conducerea hotelului, cunoscind pofta de distractie a turistilor, nu s-a lasat nici in acest an mai prejos si a pus la dispozitia acestora mincaruri traditionale de pe Valea Birgaului, vin rosu precum singele supt de vampiri si sute de dovleci cu luminari, in jurul castelului. In plus, s-a pus la cale un spectacol folcloric, pentru a asigura buna dispozitie. Turistii nu au ratat nici in acest an o vizita plina de suspans in cavoul lui Dracula, amenajat in subsolul hotelului. In acelasi context, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud a fost invadat timp de doua zile de dovleci uriasi, noaptea de Haloween fiind omagiata de elevii de la Grupul Scolar “Grigore Moisil” printr-o inedita expozitie de dovleci. Mai trebuie spus faptul ca noaptea de Haloween coincide in judetul Bistrita-Nasaud cu un straniu obicei existent pe aceste meleaguri. Este vorba de obiceiul denumit ” De Luminatie”, in cadrul caruia, pe data de 1 noiembrie, mii de bistriteni se duc in cimitire, unde aprind luminari si dau pomene pentru cei decedati. (Alin Cordos)

Lumina pentru calea sufletelor celor morti

In lumea crestina, trecerea in nefiinta este considerata eveniment sacru si este cinstita in diferite feluri, in functie de confesiuni, natiuni, neamuri, comunitati si locuri. Cele mai stravechi obiceiuri de trecere de la viata lumeasca spre cea cereasca tin de legatura sufleteasca cu cei apropiati si disparuti prin pomenirea acestora in rugaciuni si aprinderea unei luminari la mormintul acestora, intr-o zi fixata anume. Bisericile occidentale au o zi anume fixata in calendarul confesional pentru pomenirea mortilor. Catolicii au fixat aceasta zi a mortilor in 2 noiembrie, imediat dupa ziua tuturor sfintilor din 1 noiembrie, atunci cind se pomenesc toti sfintii anonimi necunoscuti, pentru care sfintul calendar nu prevede o anume zi de pomenire. In aceasta zi, in cimitire se viziteaza mormintele celor apropiati si se impodobesc inclusiv mormintele parasite, de care nu mai are nimeni grija, cu flori si se aprind luminari. Apoi, se rostesc rugaciuni si se rememoreaza momente comune ale vietii celui disparut. Acest obicei este practicat in Transilvania de catre toti crestinii, el fiind preluat de la catolici si protestanti si denumit de catre ortodocsi drept Ziua luminatiei. In dupa-amiaza zilei de 1 noiembrie, cimitirele din Transilvania prezinta tabloul feeric al miilor de luminari aprinse ce lumineaza calea infratita a mortilor, indiferent de nationalitate.

Mortii cu mortii, viii cu viile

In Salaj, spune Elena Musca, cercetator la Muzeul de Istorie si Arta Zalau, la romani n-au existat, pina acum 20-30 de ani, spectacole legate de Ziua Mortilor. Initial, romanii isi cinsteau mortii printr-o simpla slujba de pomenire, obiceiul cu luminarile puse pe morminte, cu parastasele si cu slujbele tinute in cimitire fiind preluat de la maghiari. Acum, cu citeva exceptii, in satele salajene preotii si urmasii celor morti merg la cimitire, de regula in duminica cea mai apropiata de 1 noiembrie, unde duc vin sau palinca, prescura si colaci, flori si luminari, ridica parastase si se roaga linga crucile celor raposati, dupa ce in prealabil au facut lucrari de ingrijire a mormintelor. Mi se pare ca a devenit chiar o competitie, fiecare vrind sa arate care mormint este mai ingrijit si mai aratos, spune Elena Musca. In zona Sub Codru, adauga Maria Cotoi de la acelasi muzeu salajean, manifestarile legate de Ziua Morttilor au loc mai ales inainte de Pasti, de Florii. Atunci se face ceea ce se numeste innoirea mormintelor, cind, pentru a-i cinsti pe cei raposati, unul dintre saracii satului este platit sa puna cite o glie de pamint pe fiecare mormint, dindu-le astfel aun aspect proaspat, de sarbatoare.(Marius Avram)

De Ziua tuturor Sfintilor, in Valea Jiului se impodobesc mormintele

Locuitorii din Valea Jiului sarbatoresc in fiecare an, la data de 1 noiembrie, un obicei foarte vechi, consemnat in calendarul catolic inca din secolul al IV-lea si cunoscut drept Ziua tuturor Sfintilor. In 2 noiembrie, locuitorii Vaii Jiului comemoreaza Ziua Mortilor, un fel de Halloween autohton. In aceste zile nu vom vedea pe strazi copii costumati in vampiri, scheleti sau diverse alte personaje horror, care sa colinde cu bostanii cu luminari in mina, adresindu-le trecatorilor traditionalul Trick or treat!(Ne dati or nu ne dati!), ci doar oameni care se aduna la mormintele celor dragi, unde aduc flori si aprind luminari.
Sarbatoarea mortilor este pregatita minutios, pentru ca, aproape cu o saptamina inainte de eveniment, localnicii curata mormintele si zona ce inconjoara cimitirul. Obiceiul de a duce flori la cimitir in seara zilei de 1 noiembrie, aprinderea unei luminari si deplasarea, uneori la distante de zeci de kilometri, este considerata ca o jertfa adusa memoriei celor disparuti. Arderea luminarii semnifica ispasirea, impreuna cu mortii, a pacatelor de pe aceasta lume. In saptamina dinaintea Zilei mortilor, pietele sint pline de flori, in special de crizanteme, iar multe familii isi asigura veniturile pentru cel putin o luna din vinzarea acestora. In seara de 1 noiembrie, deasupra cimitirelor cerul se lumineaza de miile de luminari aprinse, iar cei care trec prin dreptul mormintelor sint imbiati cu prajituri, fructe si bauturi, pentru pomana celor care nu mai sint.
Localnicii din Valea Jiului, cunoscuti sub numele de momirlani, care au ca obicei faptul ca isi ingroapa mortii in curtea casei, impodobesc crucile mormintelor cu flori si hirtii colorate, aici fiind singurul loc din tara unde se pastreaza obiceiul impodobirii crucilor. Ei se aduna cu toata familia in curte si inchina un pahar de tuica, din care toarna putin si deasupra pamintului de pe mormint, pentru ca aceia care nu mai sint sa-l poata primi pe lumea cealalta.(Marius Mitrache)