Articol publicat in: Mass-media, Politica, Societate


Simpozionul International: “Traficul de copii la inceputul mileniului trei si locul pe care acesta il ocupa in marea criminalitate” (Articol aparut in Ziarul Politia Capitalei nr. 234-235)

Prin « Traficul de Copii » intelegem ansamblul procedeelor, indiferent daca ele au loc cu sau fara violenta, prin care un copil este mutat (deplasat) in interiorul sau in exteriorul unei tari in conditii care il transforma intr-un « produs comercial » cu scopul de a fi exploatat economic sau sexual!
Traficul de Copii implica :

a) Realizarea unei tranzactii
b) Interventia unui intermediar
c) Mutatia (deplasarea) copilului
d) Intentia de exploatare (economica sau sexuala)

Daca traficul intern, in general, consista in deplasarea copilului in tara sa de origine din zonele rurale, sarace catre cele urbane, bogate sau catre regiuni de mare productivitate, traficul extern sau transfrontalier se realizeaza prin mutatia copilului din tara sa de origine intr-o tara « receptoare » ! (de regula printr-o tara de « tranzit » unde urmeaza sa fie « vandut » ca un « produs comercial » !)
Sambata, saptamana trecuta, doua cupluri de romani au fost prinsi in flagrant in momentul in care « licitau» vanzarea unui copil « francez» (nascut in Franta !), sugar inca, in varsta de numai trei luni, fizic sanatos, pe parking-ul unui supermarket « La Couronne » aflat in aria urbana a orasului Angoulême, capitala a departamentului Charente, in vestul Frantei.
Din surse apropiate politiei judiciare insarcinata cu ancheta, am aflat ca acest eveniment nu este unul izolat, iesit din comun in zona !

In ultimii doi ani, cateva dosare penale avand ca « tema » vanzarea de copii romani au fost instruite de TGI (Tribunalul de Inalta Instanta) din Angoulême, conform celor declarate in comunicatul sau de presa de catre Procurorul Republicii de la Angoulême, Pierre-Yves Couilleau.

Cei patru romani imediat arestati, in cursul zilei de duminica au fost deferiti TGI Angoulême, urmand ca lor sa se deschida dosare penale care ar putea sa aiba grave consecinte asupra statului lor social actual, cu atat mai mult cu cat nou politica de imigrare a lui Sarko (Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy), conceput dupa cel american, pare a fi destul de « severa » ! (a se vedea si articolul Modelul Imigratiei selective a lui Sarko, aparut anterior si reprodus la comentarii la acest articol)
Presupusa mama inca minora, in varsta de 15 ani si bebelusul ei nascut la Bordeaux in luna martie, au fost imediat transferati la CHR (Centrul Spitalicesc Regional) din Angoulême, pe cand ceilalti trei « vanzatori » majori, au fost inchisi preventiv la Comisariatul Central din Angoulême.

Din analizele de laborator al AND-urilor, copilului, precum si ai celor patru « comercianti » efectuate chiar in cursul zilei de sambata, reiese clar ca sugarul « apartine » unuia dintre cupluri !

Politia a fost alertata imediat, in cursul zilei de sambata, de catre o clienta (care doreste sa pastreze anonimatul !) aflata la cumparaturi in supermarket si care a fost abordata intre orele 14h00-15h00 de catre cei « patru muschetari », intreband-o : « Cat imi oferiti pentru acest copil ? »

Ziua de sambata a fost si ea aleasa intocmai pentru ca supermarket-ul dupa masa este foarte aglomerat, avand in vedere faptul ca in cursul saptamanii cei care muncesc, majoritari, nu prea au timp de cumpararturi dupa orele 19h00, ora la care in general in institutiile franceze se termina programul.

Interesant este faptul ca desi ulterior au fost chestionati mai multe peroane abordate de catre cei patru romani, pretul sugarului nu a fost stabilit de catre acestia, ei incercand sa tatoneze « piata» si apoi, sa liciteze pruncul !
Merita sa subliniem si faptul ca cei patru sosisera pe parking-ul supermarket-ului intr-un furgon, cu un numar de inmatriculare francez !
Incercand sa fuga, ei au fost blocati de catre unul dintre supraveghetorii magazinului aflat la volanului Jeep-ului societatii de paza care asigura securitatea in magazin, precum si in vecinatatea lui, cu putin timp inainte de sosirea politiei locale.
Agentul a fost ranit usor in timpul altercatiei de catre unul dintre romani inarmati cu bate de base-ball.
O ancheta de mare anvergura a fost lansata de catre autoritati pe plan national, in prezent in plina desfasurare si « care va dura atat timp cat este necesar pentru identificarea unor eventuale retele de tip mafiot » care au ca « obiect de activitate » traficul de copii !

COMENTARIUL AUTORULUI

Legat de acest eveniment ne putem pune o serie de intrebari in ceea ce priveste romanii in cauza !
Ca cetateni romani, ei sunt de etnie romana ? Sau sunt rromi ?
Sunt stabiliti in Franta cu acte in regula, adica sunt rezidenti francezi sau sunt « turisti » veniti din Romania in « vizita » sau pentru « afaceri »?
Pentru ca de regula in Franta, rar, in documente oficiale se face distinctie intre “rromi” si romani “adevarati” !
Si asta pentru ca in Franta nu se foloseste in documente juridice termenul de « cetatenie » ci numai cel de « nationalitate » !
Cu alte cuvinte, un detinator de pasaport francez, are nationalitatea franceza ! Este francez ! Fie prin nastere, fie prin naturalizare !
Indiferent de originea sa, « pusa in evidenta » juridic prin termenul de « nationalitate de origine » !

In Romania se foloseste termenul de « nationalitate » pentru a se distinge intre un « roman adevarat » si un altul de etnie roma, maghiara, germana, sarba, rusa, turca, etc !
Astfel, un cetatean roman, poate fi si de nationalitate romana, dar si de nationalitate roma, maghiara, germana, sarba, rusa, turca, etc !

In concluzie, pentru francezi, un detinator de pasaport romanesc este roman, indiferent de nationalitatea pe care o are si care de-altfel nici nu este pusa in evidenta nicaieri in document !
In sfarsit, in ceea ce priveste acest dosar, din pacate, pentru pastrarea secretului de instructie, in prezent nu putem raspunde la intrebarile pe care le-am pus inainte !

Cunoastem insa capetele de acuzare : « abandon de familie in scop lucrativ », « sustragere de la obligatiile parintesti », respectiv « violenta in reuniune cu arme si complicitate la vatamare corporala grava » !
Mentionam si faptul ca nu trebuie sa credem ca numai romanii rromi sunt cei care cersesc, talharesc si comit infractiuni grave in Franta !
Ca numai ei sunt cei care sunt implicati in traficul de copii !

Din contra, numarul romanilor romani implicati in marea criminalitate franceza este mult mai mare !
Ei fiind mai bine organizati, atat ca structura de forma si de fond, cat si ca « obiect de activitate » !
In acest sens, o ancheta pe care am efectuat-o ne-a permis sa identificam un alt eveniment, similar cu cel descris, petrecut numai cu 24 de ore mai devremre, vineri, in Portugalia, la Villa Franca de Xira, la cca 30 de km nord de Lisabona !

In acest dosar, mama isi vindea pruncul sau de patru luni pentru o suma « negociabila » intre 10.000-15.000 de euro !
Si era « sustinut si ajutat » de opt barbati de nationalitate romana !
Si tot la intrarea intr-un supermarket !
Intrebat, Procurorul Republicii de la Angoulême, Dl. Pierre-Yves Couilleau, a afirmat ca « intelectualmente ar fi o legatura intre cele doua dosare », dar din pacate insa, pentru moment domnia sa nu dispune de nici o proba materiala !

Alt exemplu ! Daca la aderarea noastra la UE am fost « impreuna » cu bulgarii, se pare ca si la acest capitol suntem alaturi de ei, din pacate !
Trei zile mai tarziu dupa descoperirea de catre Politia Nationala franceza a noua copii de 17-18 luni, vanduti la Paris si in provincie (Lille, Marsilia si Regiunea « Centre »), marti 18 octombrie 2005 de catre bulgari cu suma de 5000 euro fetetele si 6000 de euro baietii, unsprezece arestari au fost efectuate in randul presupusilor cumparatori francezi!

Ancheta a debutat in luna iulie 2004 in urma plangerii depuse de catre o mama de nationalitate bulgara pentru « rapirea » copilului ei !
Ea este in desfasurare la TGI Bobigny (Regiunea Pariziana) si in present 26 de persoane sunt deja inculpate in acest dosar, dintre care 23 « vanzatori » si 3 « intermediari », iar alte 60 sunt anchetate de catre politia judiciara, biroul de crima organizata !
Este vorba de identificarea unei retele de trafic de copii, al carei sef a fost arestat in iunie 2005 la Wattignies (Nord).
Remarcam si faptul ca, Codul Penal francez pedepseste cu inchisoare pana la trei ani si amenda penala pana la 45.000 de euro, « orice act de simulare sau substituire putand aduce prejudicii starii civile a unui copil » !
« Substituirea si disimularea voluntara a copilului » sau « provocarea abandonului copilului » sunt acte care se pedepsesc cu 20 de ani de recluziune criminala, conform aceluiasi Cod Penal !

Din investigatiile pe care le-am intreprins in dosarul mai sus prezentat reiesea ca femeile care isi vindeau copiii castigau intre 400 – 1000 euro, pentru fiecare copil, pe cand traficantii intre 5000 – 6000 de euro !
Reteaua este bine organizata ! Iata si modelul dupa care ea functiona.
Capul retelei, o familie de bulgari, recrutau in tara lor femei tinere apartinand mediilor sociale modeste si foarte modeste, care dupa sosirea lor in Franta au fost recrutate, voluntar sau nu, in retelele tentaculare ale prostitutiei!

Ramanand gravide, tatal francez, « cumparatorul », n-avea decat sa-si recunoasca copilul unei astfel de prostituate, prin care mama « biologica » obtinea pe de o parte un statut social, iar pe de alta parte o « remuneratie » cuprinsa intre 400 – 1000 de euro, in functie de o serie de conditii stabilite « in timp util » de catre traficanti, dependente atat de mama biologica cat si de noul-nascut !

Mentionam ca anchetatorii de la OCRTEH (Oficiul Central de Reprimare al Tratamentului Inuman al Omului) precum si Unitatea de Jandarmi specializata in cautarea de persoane de la Rennes (Bretania, nord-vestul Frantei) au fost cei care au identificat primii nou-nascuti in diferite locuri si au si inceput inculparile cu capetele de acuzare : « prejudicii aduse filiatiei (infierii) », « simulare implicand un prejudiciu adus starii civile », precum si pentru « abandon de copil » !

Merita sa subliniem si faptul ca anual in lume sunt « vanduti » ceva mai mult de un million de copiii (mai exact 1236891 anul trecut)!
Cu ocazia unei anchete recente al Politiei Britanice in care au fost inculpate 21 de persoane, majoritatea de origine nigeriana si care investiga moartea unui copil de origine africana « pescuit » din fluviul Tamisa, probabil victima a unui ritual, reiesea ca traficul de copii in lume, in special din lumea a treia catre tarile industrializate este un flagel de dimensiune care nu poate fi nici macar controlat ! Cu atat mai putin stopat !

UNICEF (Fondul Natiunilor Unite consacrat Copilului) filiala britanica, confirma pe baza de statistici fiabile ca majoritatea copiilor care fac obiectul traficului, devin muncitori clandestini, servitori, cersetori, precum si mici delincventi aproape in toate domeniile de activitate ale economiei !
Ca mii de copiii sunt adusi in conditii ilegale in Marea Britania, in principiu originari din Africa de Vest, Europa de Est si Asia.

Apreciem ca intre 8.500 si 10.000 de copiii, dintre care majoritatea apartinand continentului Negru (originari in special din Nigeria, Sierra Leone, Republica Democratica Congo, Etiopia, Angola, Burundi, Malawi, Africa de Sud, Somalia, Kenya si Ouganda) sunt « infiati » si exploatati sexual in Marea Britanie, fara ca rudele lor de acasa, din tarile de origine, sa aiba nici cea mai vaga idee unde s-ar afla ei !

Atragem atentia asupra faptului ca daca traficul international de copii din tarile sarace catre Europa Occidentala si SUA este organizat si bine « pus la punct », motiv pentru care organismele de control al acestui flagel sunt complet depasite de evenimente, investigatiile noastre in materie pun in evidenta faptul ca el poseda si o componenta « regionala », mai putin « exploatata » pana acum de autoritati!

Este vorba de copiii rapiti, vanduti, adusi ilegal din Benin sau Togo, dar si din Nigeria care sunt exploatati si utilizati ca servitori sau chiar « sclavi » moderni in Gabon.

Sau, apreciem ca adoptiile internationale ilegale aduc Guatemalei nu mai putin de 20 de milioane de dolari !
Sau inca, intre 6.500 – 7.000 de « turisti sexuali » vizitasera anual Costa Rica in secolul trecut ! Anul trecut numarul lor depasise 10.000!

In sfasrsit, un studiu aprofundat ale dosarelor penale care au ca obiect « traficul de copii » evalueaza la un castig de 10 -11 miliarde de dolari anual beneficiul celor implicati in aceasta activitate criminala !
In incheiere, subliniem faptul ca in general traficul de copii se inscrie intr-un context social-economic foarte defavorabil unde saracia si mizeria sunt predominante !
Exista insa si alti factori care explica « explozia » acestui fl lagel, dintre care consideram ca cele mai semnificative sunt :

a) factorul geopolitic : mondializarea, suprimarea controlului la frontierele dntre statele membe ale unor organizatii sau structuri socio-economice, precum si controlul numai de « forma » la frontierele lor externe, care permit traficantilor o mobilitate spatio-temporala de dimensiune;

b) factorul juridic : absenta sanctiunilor disuazive, neadaptarea sau chiar inexistenta legislatiei care reglementeaza circulatia minorilor, ceea ce intareste sentimentul de impunitate al traficantilor de copii;

Printre formele de trafic cele mai cunoscute si utilizate de traficanti putem remarca cele care au ca scop :

a) Exploatarea sexuala comerciala (prostitutia), in special, in Europa Centrala, Orientala, precum si in Asia;
b) Cersetoria in Tarile Europei Occidentale ai copiilor « recrutati » din tarile Europei Centrale si de Est, respectiv, in Tarile Arabe, ai celor recrutati din sudul continentul indian;
c) Comertul ilicit cu organe in vederea transplantului de la cpiii provenite din zonele sarace, defaorizate, la ei din tarile industrializate si post-industrializate;
d) Adoptiile internationale ilegale;
e) Utilizarea copiilor in conflicte armate sau in activitati criminale, cu ar fi de exemplu traficul de droguri, etc.;

Cuvinte cheie : Exploatare, Trafic, UNICEF, copii